Tuesday 29 October 2013

A vadászat - Angliai útikalauz ITsoknak

Sorry again, all English readers, I promise this will not be a trend! My article series for Hungarians continues. Thanks for your understanding! A more technical and English post is coming up next week! :)

Ha azt gondoltad, hogy az önéletrajzírás nehéz, akkor gondjaid tovább nőnek majd. Idáig könnyű dolgod volt mert nem voltál semmi más, csak adat. Adat, amivel Angliában nem szokás visszaélni. Adat, ami fekete vagy fehér. Kulcsszavak, cégnevek, megnevezések, referenciák. Amint egy szemfüles fejvadász kiszemelt Téged egy pozícióra, onnantól Rólad és a felek közti színjátékról szól a történet. Lehet, hogy most páran felhúztátok a szemöldökötök a kifejezést olvasván, de ez az igazság. “Színház az egész világ” és ez nincs másképp a jelen helyzetben sem. A leendő munkaadó eljátssza a mindenttudó, bölcs és tökéletes munkahely szerepét ahol az egész világ dolgozni akar. A fejvadász eljátssza, hogy tényleg Érted és a cégért van. Te pedig eljátszod, hogy Te vagy a legjobb az adott pozícióra az adott cégnek ami a vágyaid netovábbját képzi. Akármennyire büdös ez, meg kell enni. Ez van. Természetesen annál jobb a végeredmény, minél inkább hűek a színészek egyéniségeihez a szerepek. Ráadásul mivel a munkaerőpiac - Angliában - jelenleg iszonyú “profi szakember” hiányban szenved, ezért meg van a lehetőséged válogatni, ha türelmes vagy. Ha figyelmesen követted ben foglaltakat, akkor már túl vagy a sokadik megkeresésen, amiknek a 99%-a valahogy így néz ki:
I find your profile very interesting for a number of clients I am recruiting for and I specliase in bringing the best EU talent to the UK, but to keep this simple:

- I am recruiting for roles in the UK (mostly London) and The Netherlands
- I focus on Java developer roles! But also on other programming languages
- My clients range from top Gaming companies to publishing companies.
- Salary ranges from 30 -65k
- Gives you exposure to new technologies i.e. Scala / Groovy / Mobile
- All my companies are very Agile!

I also have a company within London that are looking to make 10-15 Java Web developer hires due to rapid growth!
Na, az ilyen nálam azonnal az ignore listán köt ki. Report spam, kész. Ezt az angolok ötletesen úgy hívják, hogy “fishing with a shotgun”. Kilőnek copy-pastelt üzeneteket bárkinek akit az adott keresőszavak alapján megtaláltak és bíznak abban, hogy valaki visszajelez. Az ilyen fejvadászok tényleg csak eljátszák, hogy Érted és a cégért vannak, holott csak a megkeresések számát akarják növelni a saját bónuszuk érdekében. Az ilyen üzenetek mögött rejlenek általában a “porszívóügynökök”, akiktől mindannyiunkat a hideg ráz. Azonban, mint mindennek, ennek is több oldala van. Ha az a célod, hogy minél több ügynökség adatbázisába bekerülj, akkor érdemes ezekre az üzenetekre is válaszolni. Ettől határozottan emelkedni fog a megkeresések száma, ámbátor könnyen lehet, hogy azok minősége drasztikusan csökkenni fog.
Nekem egy ilyen üzenet azt jelenti, hogy egy, a munkáját nem komolyan vevő fejvadász dologzik egy, a munkájukat nem komolyan vevő ügynökségnek, akiket olyan ügyfelek alkalmaznak akiknek ez a módszer elegendő. Nem jó jel.

Harmadik típusú találkozás a fejvadásszal

Az első és legfontosabb dolog amit tudni kell a fejvadszokról, hogy sokan vannak. Nagyon sokan. A második dolog pedig az, hogy egy munkáltató nem feltétlenül csak egy ügynökséggel dolgoztat egyszerre. Könnyen keveredhetsz olyan kényes szituációba, hogy két - vagy több - egymással versengő fejvadász is megkeres egy adott állás miatt. Ha ezt nem kezeled időben, könnyen találhatod magad elutasítva csak azért, mert senkinek nincs kedve ezt a politikai csomót kibogozni.

Ahhoz, hogy az ilyen helyzeteket elkerüld, tanácsos listát készíteni az ügynökségekről, a fejvadászokról és a pozíciókról amiket ajánlanak. Sajnos nagyon kevés az olyan ajánlat ahol a kezdetektől fogva minden információt a rendelkezésedre bocsátanak, úgyhogy nem árt észnél lenni. Ha valamelyik munkaköri leírás vagy cég-bemutató szöveg ismerősen hangzik, érdemes rákérdezni konkrétan. Ha bejön, akkor rengeteg időt meg tudsz spórolni mind magadnak, mind a fejvadásznak. Amennyiben nem jön be és a telefon másik végén lévő illető sokat kezd kérdezősködni, a legjobb amit tehetsz az az, ha nem mondasz el semmit. Hatalmas ugyanis a verseny az irodák között, és mindenféle rafinált módon próbálnak információt szerezni a piacuk mindkét térfeléről. Noha ez Téged túl mélyen nem kell, hogy érintsen, mégis sokat számít a megbízhatóságodat tekintve amikor több adatot akarsz kérni egy esedékes állással kapcsolatban.

Mit is keresek?

Felejtsd el a munkakörök megnevezéseit. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy a hazai helyzettel hasonlítanak össze mindent. Ez persze valahol érthető, viszont jó minél hamarabb levetkőzni. Ha komolyan érvényesülni szeretnél és magadat jólérezni akkor el kell fogadnod, hogy máshol más! Hogy a dolgod ne legyen kicsit sem egyszerű, a munkaköri megnevezések is javában eltérnek az otthoniaktól. Nem volt szerencsém feltérképezni a teljes spektrumát a különbségeknek de annyit igen, hogy egy jó tanáccsal tudjak szolgálni: A munkaköri leírás alapján ítélj, ne a munka megnevezése alapján.

A fejlesztés területe talán még a legzavartalanabb, ott vagy Software Engineer vagy, vagy valami nagyon hasonló.
A tesztek világában lehet az ember QA Analyst, Test Engineer, Software Engineer in Test, Agile QA, Technical QA, az előbbiek mindenféle elképzelhetetlen variációja, és még azon is túl.
Product oldalon lehetsz minden a Business Analysttól kezdve Solution Architecten át a Product Ownerig bármi.
Egy a lényeg, hogy mindenképp olvasd át azt, hogy mit is várnak el tőled és az alapján cselekedj.
Néha találkozhatsz olyan zöldfülű fejvadásszal, aki csak egy klienssel dolgozott idáig és alapértelmezettnek veszi, hogy ugyanarra gondoltok amikor a developer ajánlatról beszélgettek. Inkább kérdezz többet, de legyél biztos abban, hogy miről is van szó.

A pozíciók szintjei is másképpen működnek, mint otthon. Azt, hogy junior, átlag, senior vagy principal leszel-e, azt az befolyásolja, hogy mennyi ideje vagy a szakmában és mit tudsz letenni az asztalra. Otthon ugyebár általában akkor lehetsz senior valahol, ha 2+n évet eltöltöttél a cégnél és ez a titulus elvész, ha állást váltasz.

Itt megvan a lehetőséged kapásból senior pozíciókra jelentkezned. Ez általában annyit jelent, hogy team leader leszel és jó esetben egy csapatnak a technikai döntéseiért és szakmai fejlődéséért fogsz felelni.

A senior fölötti szint a principal jelölővel rendelkezik. Az ő életük már inkább szól meetingekről és elvetemült politikai játékokról, mint tényleges alkotásról. Nagy ritkán ilyen, vagy ennél magasabb szintekre is hívnak be “az utcáról” embereket, úgyhogy sosem lehet tudni.

Egész érdekes módon az ember ha sokat mozog - akár csak kíváncsiságból - a munka piacterében, nagyjából elkezd átlátni a szitán és 1-1 cégnév, pozíció-megnevezés vagy ember hallatán mindent tud az adott szituációról. Nekem nagyon hasznosnak bizonyul ezen dolgok ismerete, mert ad egy átfogó képet a jövőbeli lehetőségekről és irányokról amerre a szakma halad.

Bérigény

Az esetek túlnyomó többségében minden meghirdetett pozíció mellett ott van, hogy mennyit hajlandóak érte fizetni. Szerencsére ez által megszűnik az a kínos eset, hogy az utolsó kör után derül ki, hogy nevetségesen kevéssel akarják kiszúrni a szemed.
Ha most azt gondolod, hogy ez mennyire leegyszerűsíti a dolgot, sajnos el kell keserítselek. Mivel a bérek megszabásánál még nem jöttek rá arra, hogy minden cég mást ért egy adott titulus alatt, ezért egy adott pozihoz viszonylag egységes az anyagi kínálat. Az a nem mindegy viszont, hogy mit várnak el cserébe. Az pedig igencsak eltérő lehet cég és cég között.
A tanácsom az, hogy amint lehet derítsd ki a fejvadásztól, hogy pontosan mit kell csinálni és mennyiért. Ezt vesd össze a többi ajánlattal, illetve a munkavégzés helyének a belvárostól való távolságával. Ez a későbbiekben lesz valamennyire fontos, de annyit el tudok árulni előre, hogy minél távolabb keresel lakást a központtól, annál olcsóbb a bérleti díj.

Bognár Kata
Amikor találsz egy megfelelő pozíciót egy arra alkalmasnak tűnő embernek (vagy fordítva), akkor mi történik? Ha már megvolt az előzetes telefonhívás és megteremtettétek a kölcsönös bizalmat akkor is kagylót ragadsz vagy emailben küldöd a részleteket?
Ez már jobban az egyéntől függ. Általában egyébként az a tapasztalatom, hogy az emberek csak az első beszélgetést nem szeretik telefonon intézni, utána már könnyebben megy minden. Da ha valaki pl. nehezen elérhető munkaidőben és / vagy kéri, hogy lehetőleg inkább e-mailben keressem meg, akkor kevésbé fontos ügyek esetén ehhez tartom magam. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fogok már az illetővel telefonon beszélni: fontos, sürgős, e-mailben nehezen lekommunikálható ügyek esetén (pl. interjú utáni első benyomás kipuhatolózása) bizony kell a telefon.

Milyen részleteket adhatsz ki még mielőtt kiderülne, hogy érdekli-e a jelentkezőt az adott állás?
Jaj de jó, hogy megkérdezted ezt! Sajnos kevesebbet, mint szeretnék, pláne e-mailben. Az adatvédelem két irányba működik: ugyanúgy, ahogy az önéletrajzát se adom ki a kezeim közül “ok és engedély” nélkül, úgy sajnos a kliensek (cégek) érdekeit is védenem kell. Cégnevet általában az első beszélgetés alkalmával megadok, illetve utána ezt már e-mailben is kommunikálom. Amíg viszont nem beszéltünk telefonon, addig nem adok - nem adhatok - ki cégnevet.
A pénz kicsit nehezebb ügy: számokat nem írhatok le. Soha. Nem azért, mert nem akarok, mert rejtegetni valóm van vagy mert bukmékerkedem, hanem mert nem lehet.
Telefonon már jobban tudunk beszélni erről is, viszont elsőnek mindig azt fogom megkérdezni, hogy Te mennyi fizut kapsz jelenleg, mennyit szeretnél eztán és csak utána adok infót arról, hogy mi az amit a kliensem nyújtani tud. Egyébként sok esetben tévhit, hogy nekem az a jó ha minél kevesebbet kapsz; mivel százalékos juttatás van, nekem is az a jó ha minél többet keresel majd, persze épeszű keretek között. (Ez a „permanent“ elhelyezésekre igaz.)

Mik a jó válaszok egy gyümölcsöző kapcsolathoz ha a jelentkezőt érdekli, több információt akar vagy éppen nem érdekli az aktuális lehetőség?
Nekem a gyümölcsöző kapcsolathoz őszinteség kell. Én azt akarom tudni, hogy Te mit akarsz csinálni a jövőben és nem azt, hogy „tedd nekem a szépet“. Nyilván az a legjobb, ha az aktuális ajánlattal pont beletráfaltam és Neked való. Ha nem az (részlegesen kitöltött LinkedIn profil esetén bizony nagy az esély, hogy nem találom el, hogy kb. milyen pozi jöhet Neked szóba), akkor kérlek azt is mondd meg. Legalább tudni fogom, hogy mi, merre, mennyi és tudok ajánlani mást, vagy észben (no meg adatbázisban) tartalak arra az esetre ha adódik valami ami már inkább passszol(hat). Mivel nekem is lépést kell tartanom az újdonságokkal, technológiákkal, azért is jön jól ha elmagyarázod, hogy mit csinálsz vagy miért nem trafáltam bele, mert én ezáltal tanulok is. A következőnél már nem fogom a bakit elkövetni.

Vannak olyan reakciók amik elijesztenek az illetőtől?
Hajjaj, van bizony! Van egy bizonyos arrogáns személyiség aki úgy hiszi, hogy szívességet tesz nekem azzal, hogy még nem csapta le a telefont... Szinte hallom ahogy fáj neki minden egyes válaszadás... Na az ilyeneknél felírom magamnak, hogy többet az életben ne hívjam fel!

Amennyiben érdekli a jelöltet amit küldtél neki, mi a következő lépés?
Elküldöm a szükséges dokumentumokat a megbeszélt / kiszemelt céghez és várunk. Apropó önéletrajz. Én magam általában nem változtatgatok rajta semmit (a kontaktinfót értelemszerűen ki kell vennem), viszont ha valami rossz, azt is meg szoktam mondani és megkérem az illetőt, hogy javítsa amint tudja.
Általában minden ügynökség egy sajátos sablonnal dolgozik amire „átalakítják“ az összes önéletrajzot. Tehát az eredeti forma elveszik, a tartalom megmarad. Ez két okból bevett szokás: nyomatékosítjuk, hogy ez a pályázó „tőlünk“ jön nem a konkurenciától illetve a kliensnél üldögelő HR-es kolléga szeme is gyorsabban megtalálja a keresett infót a jól megszokott forma mögött.
És itt van a macska elásva: nem azért kérek WORD doksit, mert át szeretném költeni a CV-t a napi humoromnak megfelelően és mert nem tudok kezelni egy szerencsétlen PDF konvertert. Azért kérek, mert a PDF-ből lett Word-doksik szétesnek, formázhatatlanok és egyszerűen nincs időm szórakozni velük. (Így is volt olyan, hogy egy órát szántam arra, hogy a „space“-et nyomogattam, hogy szétválasszam egymástól a szavakat a konvertált doksiban. Nyami!)
Persze nem azt mondom, hogy mindenki akkora szent, mint én vagyok: mint pályázó én magam is jártam úgy, hogy „eltünedeztek“ dolgok az önéletrajzomból amire az interjúztatóval csak a személyes beszélgetés során jöttünk rá.

Szóval kiment a jelentkezés, várunk. Néha kicsit nyaggatom persze a céget, hogy van-e már visszajelzés, de sajnos óvatosnak kell lennem: én vagyok őértük, nem ők értem. Ha nincs feedback vagy csak 3 hét múlva van, az bizony nem tőlem függ, hanem a cégtől. Sajnos viszont én vagyok a kommunikációs csatorna, szóval ez roppant frusztráló és kényelmetlen helyzeteket tud szülni. Ezért kell nekem, a fejvadásznak arra törekednem, hogy jó munkakapcsolatot alakítsak ki a klienseimmel. Ez persze kétoldalú motiváció kell, hogy legyen.

Ha jön feedback és pozitív, akkor indulhat az interjúzás!
Ahogy Kata is írja sokszor előfordul, hogy a fejvadász előbb megkérdezi a jelenlegi keresetedet. Ez kevésbé vészes, ha már jól bejáratott angol állásod van. Ha viszont elkezded átváltani a magyar fizetésed fontra akkor könnyen lehet, hogy jóval a szakmai átlag alá trafálsz. Nem mondom azt, hogy hazudj. Isten ments! Azonban azt sem szeretném mondani, hogy szúrj ki magaddal. Vedd figyelembe, hogy egy potenciális munkaadó azon fog gondolkodni, hogy megéri-e nekik Téged átköltöztetni egy másik országból. A fejlettebb kultúrával rendelkező cégeknél ez tehetség kérdése és akkor hajlandóak az angol átlag feletti béreket adni. A többi cégnél pedig a pénz fog dönteni: ha egy helyi átlagos ember áráért kapnak egy jót, akkor belemennek.
Érdemes tehát belenézni az aktuális átlag fizetések táblázatába és belőni egy olyan összeget ami beleillik a képbe.
Nyugodtan mondhatod a fejvadásznak, hogy nem gondolod, hogy jelen helyzetben az aktuális kereseted releváns viszont van egy határozott elképzelésed, hogy mi az aminél nem akarsz kevesebbet kapni.

Telefonos kör

A telefon az általános, de láttam már Skype és egyéb más eszköz által lebonyolított első kapcsolatfelvételt is a munkaadók részéről. Ez általában azt a célt szolgálja, hogy megismerjék az embert az adatok mögött. Ki vagy te, és miért vagy az aki vagy szakmailag. Mivel viszonylag sokat voltam a vonalnak a munkaadó részén több cégnél is, ezért tudok adni egy általánosított képet arról, hogy mit is zajlik.
A struktúra amit nekem mindenhol követnem kellett az az volt, hogy 10 percben bemutatom a céget és a munkát amiről beszélgetünk. Utána 10-15 percben kérdezgetem az illetőt mindenféle dologról és a válaszokból próbálom leszűrni, hogy tényleg alkalmas lehet-e. Elsősorban emberileg, másodsorban szakmailag. A maradék 5-10 percben pedig lehetőséget biztosítok arra, hogy kérdezzen a jelentkező.
Volt egyszer egy hosszas beszélgetésem egy Microsoftos emberrel amikor megpróbáltak elcsábítani oda. Egy telefonos interjún találtam magam hirtelen és egy jó órát beszélgettünk. Mivel nem kerestem munkát, hanem ők akartak meggyőzni, ezért bátran kérdeztem mindenféle kényelmetlen dolgot a belső kultúrájukkal kapcsolatban. Milyen verziókövetőt használnak, milyen gépeken dolgoznak, tudom-e szinkronizálni a céges naptárat a saját telefonommal, naponta hányszor releaselnek, mi a CI szerver, stb.
Nagyon pozitívan csalódtam a túlvégen lévő szakemberben és egy jót beszélgettünk. Nem sokkal később jött a feedback, hogy ugyan az illető nagyon szeretne velem együtt dolgozni, de nem hiszi, hogy én ott jól érezném magam.
Lehet, hogy ez nem mindenkinél van így, de nekem ez fontos - ha nem a legfontosabb. Nagyon jó élmény volt ezt mindenféle hercehurca nélkül, egy egyszerű beszélgetésből kideríteni. Így nem vesztegettük egymás idejét tovább.

Bognár Kata
Mindig van telefonos kör?
Nem, nem mindig. Ha a környéken laksz már alapból, akkor előfordul, hogy azonnal behívnak személyes interjúra. Ha viszont még csak nem is tartózkodsz az országban, minimum egy telefonos és / vagy egy Skype-os interjúra számíts!

Mi a célja egy telefonos beszélgetésnek? Mire készüljünk fel?
Ez attól függ, hogy kivel lesz az interjú. Ha a HR-ből valakivel, akkor inkább egy „felületesebb“ beszélgetés lesz. Értem ezalatt, hogy az illető jobban a személyes tulajdonságokra fog rámenni, illetve motivációra. Ha országváltást tervezel akkor biztos, hogy ebbe is keményen bele fognak mászni. Miért ide? Hogyan? Mikor? Kivel? Tehát egy átfogó képet szeretnének kapni Rólad, illetve eldönteni azt, hogy megéri-e a dolog, hogy a cégtől mások is „áldozzanak“ Rád az idejükből: olyanok, akik nem azért vannak a cégnél, hogy egész nap interjúztassanak.
Van viszont olyan kliensem is aki jobb szereti a technikai tesztet lenyomni a legelején még mielőtt komolyan elgondolkodnak a pályázóról. Náluk egy olyan személy hívja fel először az illetőt aki hasolnó pozícióban dolgozik, mint amire a delikvens jelentkezett vagy az interjúztató közvetlen felettese lenne a pályázónak. Itt keményen megy a szakmázás, röpködnek az IT-s kifejezések és kevésbé fontos az, hogy ki vagy.

A lényeg: sok dologra lehet következtetni abból, hogy kivel is lesz az interjúd. Azért azt hadd tegyem hozzá, hogy egy valamirevaló lelkiismeretes fejvadász felkészíti a pályázóját az eseményre.

Mennyit tudsz segíteni a felkészülésben?
Az én érdekem is, hogy amennyit csak lehet. Sajnos nekem is csak annyi infóm van amit a kliensből ki tudok húzni. Azért vannak általános érvényű tanácsok is, amik nagyon hasznosak és mindig, mindenkinek elmondok, még akkor is ha egy-két dolog azért a többségnek evidens. (Mindig akad akinek valami nem az.)
Ha nem újkeletű a kapcsolatom a klienssel és / vagy már helyeztem el nála embert hasonló pozícióba, akkor nagy valószínüséggel már frankó infókkal fogok tudni szolgálni! Érdemes a toborzótól megkérdezni, hogy mióta áll kapcsolatban a számunkra érdekes céggel!

Milyen hosszú egy ilyen menet és van-e valami bevett struktúrája?
A tapasztalatom az, hogy általában minimum 20-30 perc, maximum egy óra. A “bevett” struktúra megint olyan, hogy cége válogatja. Általában adnak infót a cégről és a pozícióról és általában kérdeznek az eddigi munkatapasztalatról, cégekről. A végén vagy van idő és lehetőség kérdezni vagy nincs. Ha van akkor viszont kötelező!

Milyen folyamat zajlik a háttérben? Miért nem kerülnek meg a telefonos kör után az ügyfelek?
Ez egy jó kérdés, magam is feltettem már párszor.
Leginkább azért nem, mert (jobb esetben) egy normális szerződés véd minket. Ha mondjuk mégis tovább menne a dolog a hátunk mögött akkor azért előbb-utóbb azt észrevennénk. Olyat viszont hallottam már, hogy jött a feedback, hogy „kösz de kösz nem“, aztán kivárt a kliens és mondjuk egy fél évvel később ők maguk keresték meg a pályázót. Nem szép dolog de ez van.

Előfordul, hogy telefonos kör után azonnal ajánlatot tesznek?
Nem, én még ilyenről nem hallottam. Minimum egy videós-skype interjú kell még hozzá. Általában a cég meghív egy személyes interjúra is. Ha ezt ők állják, akkor azért lehet sejteni, hogy bőven pozitív irányba áll a mérleg.

Hogyan kapsz visszajelzést a kör sikerességéről és mennyire gyorsan?
Általában emailben, néha telefonon. Mennyire gyorsan? Néha azonnal, néha évezredek múlva. Olyan is volt már, hogy hosszas nyaggatás után nekem kellett feladni és azt mondani a pályázónak: “ez van, no feedback”.

Te adsz visszajelzést a jelöltnek vagy a cég?
A tapasztalatom az, hogy nagyobb cégek esetén én, viszont kisebb cégek esetén szeretik ők maguk is felvenni a fonalat a pályázóval. Fogalmazzunk úgy, hogy én azért minden esetben tudósítok arról a pályázó felé amit én tudok (az néha kevesebb, mint amit a pályázó tud)... vagy arról, hogy mit nem tudok.

Ha sikeres volt a kör, akkor hogyan zajlik az egyeztetés a következőre?
Jó esetben már az interjún a pályázónak is elmondják, hogy mi lesz a következő lépés és mi “csak úgy mellesleg” leszünk értesítve. Mindig örülök ha a pályázó és a cég szépen egymás között lezsíroznak mindent. No nem azért mert engem kihagynak, hanem mert ez mindenképpen jót jelent. Másik eset, hogy én kapok a visszajelzéssel együtt infót a következő interjúról (mikor, hol, kivel).
Olyan is előfordul, hogy a HR-es csak annyit tud hirtelen visszajelezni, hogy pozitív a dolog és lesz folytatás. Az, hogy mikor, hol, kivel… na ez akár csak hetekkel később derül ki. Persze ezt a verziót szeretem a legkevésbé. A több hétig tartó bizonytalanság se nekem, se a pályázónak, se a kettőnk kapcsolatának nem tesz jót.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy minél komolyabban gondolja a cég a munkaerő-felvételt, annál hamarabb jeleznek vissza a következő körrel kapcsolatban.

Mennyire szokták a cégek állni a személyes körhöz szükséges költségeket, mint a repülőjegyet és a szállást?
Komoly, nagy nevű munkáltatóknál általában nem is kérdés, hogy állják-e a repülőutat és a szállást. Pláne, senior szintű vagy magasabb beosztás várományosa vagy. Hallottam pár olyan példát, hogy pár cég ha komolyan érdeklődik, akkor egy hosszú hétvégét is hajlamos állni a jó kapcsolat érdekében.
Én többször tapasztaltam azt, hogy állják (minimum egy részét legalább) mint azt, hogy nem. Ez sajnos a cégtől függ, erre nem alapozhatunk a folyamat legelején.

Van olyan, hogy a fejvadász ügynöksége fizeti ezeket?
Nincs. Aki hasonló elven működik (elhelyezés utáni juttatás), az tuti nem fizet a saját szakállára.

Mennyire segíti az ügynökség a jelöltet onnantól, hogy leszáll a repülőről egészen odáig, hogy elindul haza?
Ez a rész, amit sok esetben a legkevésbé tudunk kontrollálni. Ha a kliens persze valahol a közelünkben van, az más. Volt már, hogy az irodánkban készítettem fel a pályázót és utána együtt mentünk el az interjúra. Sajnos ez azonban ritka egész egyszerűen azért, mert a technikának köszönhetően a klienseim bárhol lehetnek a világon, nem kell feltétlen a szomszéd utcai cégekkel lepaktálnom. Ezért sajnos nagyjából lehetetlen, hogy végig fogjam a delikvens kezét, főleg a személyes talalkozó előtt / közben. Ez már inkább a kliens részéről feladat.

Minden ügynökség ilyen?
Ezt nem merném kijelenteni, de a legtöbb igen. Jelenleg az angol toborzó cégeknél például igen nagy “divat” az Európán belüli terjeszkedés. Már most se igazán furcsa, hogy egy magyar lány Londonból mondjuk egy németországi munkalehetőséggel hív fel, a jövőben ez még kevésbé lesz így.

Te elkíséred a külföldről elcsábított jelöltet a klienshez? Találkoztok egyáltalán?
Sajnos mivel Londonban csücsülök és főként Németországba keresek embereket, ez elég lehetetlen. De volt már pályázóm itt Londonban, vele találkoztunk és el is kísértem, bizony. Hasznos élmény volt és sajnálatos, hogy csak ritkán van rá lehetőség.

Hurrá, repülök!


Gratulálok! Innentől igazán izgalmas a történet. Készülhetsz az összehasonlítgatásra, kultúrsokkra, feldolgozhatatlan akcentusokra és mindenféle előjelű csalódásra!

Mielőtt a szakmai részébe belevágnánk, érdemes pár dolgot megemlíteni Londonról. Ha fizetik a szállásodat és mindent, akkor nem sok tennivalód van. De ha nem…

A szállás és a közlekedés talán a két olyan dolog ami kiugróan költségesebb a hazaihoz képest. Nagyon sokan keresnek fel ismerősöket, barátokat átmeneti szállás és segítségnyújtás indokkal. Ha van ilyenre lehetőséged, akkor mindenképpen javaslom a szálloda helyett. Egyrészt tud kicsit mesélni a városról, szokásokról és életről. Másrészt el tud igazítani.

A miheztartás végett pár ár amire jó, ha készülsz:

Közlekedés

A fapados járatok repülőtereiről általában busszal, vagy vonattal juthatsz be. Mindenképpen return jegyet vásárolj, úgy kb féláron van. Így is a busz az körülbelül £10-£15, amíg a vonat £22-£30. A különbség a kettő között, hogy az egyik másfél órás út, a másik néha csak 30 perc.

Mivel sokat fogsz várhatóan kacsázni a városban, ezért érdemes egy úgynevezett Oyster cardot beszerezni. Ezt használhatod minden létező tömegközlekedési járművön a londoni zónákon belül. Erre lehetőséged van napi vagy hetijegyet venni. A napinak az ára £10 körül, a 7 napinak pedig £50 körül mozog, amiért bármennyit utazhatsz.

Kaja / pia

Az étel a helyi keresetekhez mérve nem vészes. Magyar turistaként viszont néhol felháborító. Éttermekben nem ritka a £10-£20 közötti étel ár. Kocsmákban átlagos a £4 egy korsó sörért, de a közértben megkapod üvegben £1.50 körül.

Szórakozás

Szórakozóhelyekre teljesen átlagos a £8-£15 belépő.

Szabó Szilvia

Szabó Szilvia
Kerék Krisztián

Kerék Krisztián
Mivel foglalkozol most?
Head of Strategy vagyok egy start-up nál de igazából mindennel foglalkozom a beszerzéstől a stratégiai partnerkapcsolatokig. Web-developer @ picsolve.com
Mikor kezdtél el aktívan keresni külföldön munkát?
Svédországban fejeztem be az egyetemet három éve, és akkor jött a gondolat hogy nem szeretnék még otthon Magyarországon letelepedni. Vicces, de 2013 augusztus elején. Lényegében teljesen hirtelen felindulásból egy hétfői napon. Következő hét kedden már megvolt az állás:)
Mindig Anglia volt a cél?
Nem igazán. Először Svédország, majd Franciaország - Svájc. Angliában (Londonban) a nagyvárosi élet, a pezsgő start-up világ, a barátok és a nyelvi könnyebbség vonzott. Nem, most sem az elsősorban. Szingapúr lenne egy 3-5 éves cél. Anglia a nyelv (angol) miatt adta magát. Németországban vagy Hollandiában képzeltem el magam eddig.
Milyen módszert választottál a keresésre, és mi volt az ami a végén bejött?
Szinte mindegyiket kipróbáltam, több-kevesebb sikerrel. Pályáztam cégekhez, voltam kapcsolatban fejvadászokkal / közvetítőkkel, írtam több motivációs levelet (bár elég kevés motivációm volt arra, hogy bármelyik céghez is csatlakozzam). Aztán egy nap olvastam egy start-upról a workinstartups.com-on, ami elég jó ötletnek tűnt. Végre egy cég amiben láttam fantáziát. Írtam nekik emailt amiben röviden felvázoltam, hogy tetszik amit csinálnak. Kérdeztem, hogy gondoltak-e már ilyen vagy olyan irányú fejlesztésre; tegyék bele ezt és azt a marketingbe stb. Erre az emailre kb. egy órán belül jött is a válasz, hogy felhívnának Skype-on egy állásajánlattal. Semmilyet. LinkedIn nagyon hasznos kis tool, kb. 2 éve figyelek arra, hogy jót mutasson a profile-om. Kb. 1-1.5 éve ért be ez, mert azóta non-stop “zaklatnak” fejvadászok. Utolsó 3 állásom mondhatni úgy lett meg, hogy csak a CV-m kellett megírnom és bemenni elbeszélgetésre.
Hány megkeresésed volt az első telefonos interjúig?
Elég sok, 4-5 biztosan. 0! Azonnal volt 4 komoly ajánlat. 2 telefonos elbeszélgetés volt amit már helyben, interjú követett.
Mi volt a legszürreálisabb tapasztalatod keresgélés közben?
Annyira szürreális élményben nem volt részem viszont meglepő, hogy a hirdetésekben felvázolt munkakör szinte szóról szóra mindehol ugyan az, csak a cégnév vagy a földrajzi elhelyezkedés más. Így aztán nehéz eldönteni hogy melyik cég az, amelyik érdemi munkát is végez és melyik az ahonnan azonnal, már két hónap után menekülnél. Nagyon nem keresgéltem :)
Hány ügynökkel voltál aktív kapcsolatban?
Ha jól emlékszem hárommal. Jobb minél több ügynökkel kapcsolatban lenni és ápolni is ezeket a kapcsolatokat. Volt olyan ajánlat ami nekem nem tetszett de tudtam, hogy az egyik ismerősömnek pont jól jönne. Érdemes összehozni a jó embereket és segíteni egymásnak. 1 + otthon egy nagyon ügyes magyar csapattal :)
Hány telefonos köröd volt és milyen általános tapasztalatot tudnál levonni belőlük?
Egy vagy kettő. Általános tapasztalatként azt tudom elmondani hogy az első interjú (az ügynökséggel) tényleg csak az önéletrajzról szól, hogy mennyire passzol a céghez. Egy telefonos volt csak, egy céggel. A másik hárommal első tapasztalatom élőben volt.
Volt valami kiemelkedő élményed ezekkel?
Nem. Semmi különös, elbeszélgettünk csak, semmi szakmai nem volt szinte. Igazából csak egy "első benyomás" interjú.
Milyen gyorsan jött az első személyes interjú?
Elég gyorsan, az első telefonos interjú után. Azonnal, mint említettem. Hétfőn kerestem meg az egyik fejvadászt, kedden már azzal keresett meg, hogy köv. héten ki kellene repülnöm.
Mennyit segített a fejvadászod abban, hogy felkészülj és kijuss?
Sokat, bár a mostani munkámat magamtól találtam, nagyon sokat segít egy ügynök a felkészülésben. Időpontokat leszervezte, timeline-t készitett a 3 napra.
Fizették az utad?
Igen (általában ez nem szokott gondot jelenteni - ahol már ez is gond vagy szájhúzás van belőle, az már lehet egy rossz jel. Nem kell első osztályú repjegy vagy ilyesmi, de az a cég aki nagyon szeretne veled találkozni, az megoldja). Nem. :) Fura is volt, de így legalább volt tétje, hogy ne hülyéskedjem el :)
Hogy oldottad meg a szállást?
Egy ismerősnél. Egy ismerősnél.
Hány személyes kört szerveztél le a kintléted idejére?
Kettőt. 4 interjúm volt, 4 cégnél.
Mindegyikre elmentél?
Persze. Igen, de már az első után megvolt az állás (a kilátás az irodából és a recis lányok már előre eldöntötté tették a kört, amit a Lead Architecttel való beszélgetés (2 óra) csak megerősített).
Milyenek voltak a cégeknél? Találkoztál valami általános mintával?
- Jó volt mind, teljesen más világ, mint otthon. :) Szuper irodák, lendületes managerek, akik nem bullshit-elésből élnek meg. Ami feltűnt elsőre mindegyiknél, hogy itt olyan dolgokat, amiket otthon letudtunk kávézások közben, itt SCI-FI-ként kezelnek. Kicsit olyan volt az érzésem mindegyiknél, mintha túlképzett lennék. :)
Felvettek?
Igen. Igen, 4-ből 3 megvolt.
Elfogadtad?
Igen. Az elsőt elfogadtam, az volt a favorit. :)
Megbántad?
Nem. Hülyevagy? :)
Hányadik volt a cég a sorban?
Az első és egyetlen ami igazán érdekelt is. Első, van benne fantázia és van érdekeltség szerte a világon.
Mennyit segített a fejvadász az ittléted alatt?
Nem fejvadász által kerültem ki ( korábbi állás kereséseim során viszont sokat segített). Rengeteget. Nagyon precízen leszervezte a 3 napot, amit kint töltöttem. Előtte/utána találkoztunk, átbeszéltük, mit keresnék, meddig lehet elmenni fizuban, stb.
Találkoztatok személyesen?
- Igen, kisért mindenhova :)
Van valami félsz, gondolat vagy gát amiről kiderült a személyes körös napok közben, hogy teljesen felesleges volt és nem kellett volna aggódnod miatta?
Persze, nő létemre tele vagyon ilyen "félsz"-ekkel. Attól kezdve, hogy a reptérről beesve nincs rendesen kivasalva a szoknyám addig, hogy van-e nálam kinyomtatva önéletrajz. De ez mind nem számít. Ami eddig sikerre vitt, az a munkához való hozzáállás, gondolkodásmód, segítőkészség. Nyelvtudás miatti félelem teljesen felesleges. Valakinek van egy stabil angolja, ami arra már elég hogy felirat nélkül is nézzen filmeket és azért részegen bárkivel elbészelget, akkor itt már perfektnek tudhatja magát. Legfontosabb tapasztalat Londonnal kapcsolatban, hogy az emberek szinte félszavakból megértik egymást, hozzá vannak szokva a sok nemzetiséghez és az eltérő angol verziókhoz. :)
3 tanács amit ajánlanál mindenkinek aki angliai állásvadászatra adja a fejét?
Ha szorít az idő és mindenképpen ki szeretnél kerülni, érdemes fejvadászok, ügynökök segítséget kérni. Londonban nem nehéz munkát találni és a kezdetekben ha nem vagy időhöz kötve, akkor jobb kicsit szétnézni, mielőtt kiköltözöl. A konferenciák, találkozók, workshop-ok sokat segíthetnek abban hogy jobban eligazodj, és kialakíts magad körül egy ismerősi kört akik tudnak ajánlani vagy segíteni. Sok állás van ami nincs is meghirdetve vagy csak éppen olyan kaliberű embert fognak keresni mint amilyen te vagy. Ne ess hasra az első fizetés ajánlattól, és ne váltsd át fejben forintra az összeget. Nyugodtan kérd ki ismerőseid véleményét. LinkedIn!!!
Ez lenne az első 10 tanács: csináld meg jól a LinkedIn-t és Téged keresnek. Soha többet nem kell állást keresni. :)
11. tanács: Tervezz! Ne a semmire gyere ki, legyen meg az X év tapasztalat lehetőleg olyan cég(ek)nél, amire büszke lehetsz! Nem kell félned utána semmitől. Szakmailag egy tapasztalt magyar fejlesztő itt bárkivel felveszi a versenyt. De nem mindegy mi az induló fizetés és ezt csak tapasztalattal lehet feltornázni. :)

Úristen, interjú!

Ha igazán tökös fejvadászokkal vagy körülvéve, akkor nagy valószínűséggel az adott városban (fókuszunkban London) eltöltött pár nap alatt megannyi cég irodáiban fogsz megfordulni. Tudom, hogy a legtöbbetekben van egyfajta vizsga-drukk és izgalom. Ne legyen. Nem úgy kell felfogni, hogy munkáért kuncsorogsz. Ez nem Magyarország. Itt arról van szó, hogy kölcsönösen hasznosak lesztek-e egymásnak a munkáltatóval vagy sem. Illetve arról, hogy több értéket tudsz-e Te adni, mint egy helybéli.
Fontos az, hogy milyen képet alkotnak rólad az első benyomás alapján. Ha nagyon izgulsz, akkor teljesen másként látszódhatsz, mint egyébként. Félszeg vagy, halk, remegő és bizonytalan, vagy egy értékes szakember aki mer, tud és akar is dolgozni? Nem mindegy melyiket látják! A magabiztosság, kérdező-készség és a kommunikáció a legfontosabb. Van-e rálátásod a területre amin dolgozol? Fejleszted-e önmagad? Elismered-e ha valamit nem tudsz? Tudsz-e segítséget kérni másoktól?

Mi történik a találkozón?

Nagy valószínűséggel egy recepcióhoz fogsz érkezni, ahová kijönnek eléd. Onnantól a protokoll cégenként más, de szinte mindegyiknél hasonlók az elemek csak más sorrendben. Nem ritkák a 3-5 órán át tartó személyes körök, amiknek része egy ebéd is.

Elmondom, hogy amikor én vagyok az interjúztató, akkor mi történik.

Megérkezés

Általában a felettesem vagy én összeszedjük a jelöltet a recepciónál. Pár mondatot váltunk, megkínáljuk itallal és bevezetjük az interjú helyszínére.

Tech teszt

Itt egy pair-programming technikai teszttel kezdünk aminek két célja van: felmérni a tudását az illetőnek és megismerni a gondolkodásmódját. Én személy szerint szeretek olyan feladatokkal készülni amikre nem csak egy uniform jó megoldás létezik. Sokkal többet jelent ha látom, hogy valaki nem bonyolítja túl feleslegesen, ésszel és tesztekkel védve kódol, minthogy hatalmas enterprise mintákkal pocsékoljuk az életünket. Sokkal többet jelent az, ha látom miképpen használja a Google-t, minthogy minden szignatúrát tud fejből. Szeretem látni az embert a programozóban és a programozót az emberben.

Manager + HR kör

A technikai tesztnek akkor van vége amikor az interjúztató-partnereim leváltanak. Általában 50-60 perccel a kezdés után. Itt egy leendő közvetlen felettes, leendő közvetlen kolléga és opcionálisan egy HRes ül Veled szemben. Ők arra kíváncsiak, hogy miképpen fogsz tudni beilleszkedni és hogyan fogod segíteni - vagy hátráltatni - az ő munkájukat. Ha olyan pozícióba felvételizel ahol másokat kell irányítanod, akkor az ez irányú képességeidről is faggatni fognak. Fontos, hogy készülj fel az adott cég termék-portfóliójából. Sok helyen belekérdeznek és ha nincs ismereted, akkor azt szűrik le, hogy nem is akarsz ott dolgozni igazán.
Nagyon jó példa erre egy Amazonos interjú kérdés: “Mi a CTO-nk neve és hogy kell kiejteni.”

Folytatás

Legtöbb cég itt dönti el, hogy bent tart-e még kicsit vagy sem. Az, ha nem marasztalnak az nem jelent semmi negatívat. Szimplán lehet, hogy nincs idejük.
Az viszont, ha ezután körbevezetnek, bemutogatnak embereknek és meghívnak ebédelni vagy munkaidő után sörözni, az mindenképpen jót jelent. Itt viszont van egy kulcs pont: ha éppen nem a reptérre sietsz vagy egy másik interjúra, akkor fogadd el az invitálást! Még ha nincs is kedved, akkor is!
Ha olyan helyre visznek ahol nem ismersz semmilyen terméket, akkor kérdezz! Meséld el, hogy miket szeretsz és kérd meg, hogy javasoljanak valami jót és izgalmasat! Ez a lehető legjobb lehetőség arra, hogy egy pozitív kapcsolatot alakíts ki a leendő főnökeiddel és kollégáiddal. Ennek köszönhetően, amint költözésre kerül a sor, máris ismerősök közé fogsz érkezni. Egy másik jótanács: akármi történik, Te maradj a legjózanabb! Ez itt kb annyit jelent, hogy mondjuk 2 körrel legyél - valahogy okosan - lemaradva.

Bognár Kata
Milyen egy átlagos személyes körös nap? Mik történnek?
Találkozik az illető a HR-rel és néhány Team Leader-rel meg Manager-rel. Van néhány személyes interjú, bemutatkozás, esetleg valami technikai teszt. Bemutatják a céget, körbevezetik itt-ott, kézfogás ezzel-azzal, hasonlók. Volt pályázóm, aki a cégnél töltött nap végén megkapta a szerződését is.

Mi az amivel mindenképpen készüljünk?
Értelmes kérdésekkel mindenképp, illetve tollal es jegyzettömbbel. De komolyan! Sajnos nekünk magyaroknak ezt nem tanították meg (nekem legalábbis nem), hogy igenis jegyzeteljünk az interjún! Elvégre rengeteg hasznos infó elhangzik. Ha lejegyezzük, azzal csak az összeszedettségünket és érdeklődésünket fejezzük ki. Érdemes az önéletrajzunkból is egy-két példányt a táskánkban tartani, hogy adott esetben kéznél legyen. Fontos viszont, hogy mi magunk ne az önéletrajzunkból puskázzunk. Bármilyen furán hangzik, de ha kinyomtatjuk a minket interjúztató LinkedIn profilját és azt is kipakoljuk az asztalra… nos volt olyan kliensem, aki ettől totál oda volt, meg vissza! (Persze pozitív értelemben.)

Hogyan viselkedjünk? Vannak tabuk vagy protokollok amikről tudnunk kellene?
Sajnos egyes pályázók túlbecsülik magukat. Úgy érzik, hogy elég, ha a technikai tudásuk meg a “skill”-ek beszélnek helyettük. Ez sajnos maximum a közvetlen (leendő) kollégákkal és team leader-ekkel lesz így. Egy HR-est vagy felsőbb vezetőt igenis “le kell venni a lábáról”, igenis figyelni kell az ön-menedzselésre! Hiába vagy baromi jó Java-s, attól még meg kell tanulni “eladni” magad.
Ez az amiben én, mint toborzó a legtöbbet tudok segíteni feltéve, ha hallgatsz rám. Sajnos azonban az a tapasztalatom, hogy pont azok akiknek a leginkább szükségük lenne a jó ön-menedzselésre azok vannak leginkább úgy vele, hogy felesleges “blabla” amit a vonal másik végen süketelek és hogy ők bizony nem fogják eladni magukat az “önmarketing” ördögének. Így is lehet persze.

Milyen ruhában menjünk?
Ahogy említettem, ha nincs más külön kiemelve, akkor igenis elegánsban: ing, zakó, és valami normálisabb (nem farmer) nadrág. Persze nem mondom, hogy elő kell venni a régi öltönyt a szekrény legaljából. Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, nyugodtan kerdezzétek meg a toborzót! Ja, és a sportcipőt is tessék elfelejteni! Ha a cégnél lazábban veszik a dolgot, azt valószínűleg megemlítik. Túlöltözni egyébként sem olyan ciki, mint alulöltözni.

Milyenben ne?
A sportcipő tabu, a farmer “casual” esetén egy zakóval szerintem elmegy. Az elnyűtt Metallica-s pólót remélem nem is kell említenem!

Ez tényleg ennyit számít?
Igen, tényleg. Olyan ez, mint egy randi, fontos az első benyomás. Ha nagyon érdekel a lány, a randira is normálisan öltözöl fel, nem?

Előfordulhat az, hogy nem engeded a jelöltet interjúzni a saját jó hírneved érdekében, ha személyesen ezt indoklóan jelenik meg?
Igen, elő bizony. Ha az én bizalmamat eljátsza valaki, akkor informálom róla a kliensemet is és megkérem, hogy vegyük ki az illetőt az eljárásból.
Volt olyan esetem, ahol erősen dilemmáztam, hogy mi legyen a pályázómmal kapcsolatban: hittem is a “sztoriját”, meg nem is. Végül úgy döntöttem, hogy kiállok mellette és meggyőzöm a kliensemet, hogy érdemes még egy próbát tenniük. Hát ne tudjátok meg, imádkoztam rendesen, hogy ne csalódjak se én, se a kliens a pályázómban!

Vannak olyan témakörök amiket hárítanunk kell(ene) Rád és nem megvitatni az interjúztatóval?
Nem, így hirtelen semmi nem jut eszembe.

Van valami említésre méltó sztorid ahol valakit a viselkedése miatt utasítottak el és nem a szakmai képessége miatt?
Igen, van. Az illető technikailag ott volt, ahol lennie kellett, illetve a potenciál meg volt benne, viszont sajnos az ön-menedzselésre (meg a süketelésemre) nem figyelt. (Megjelenés, gesztus, beszéd-stílus, stb…) Sajnos a pozi pont olyan volt, ami megkövetelte a cég klienseivel való mindennapos interakciót és sajnos nem voltak meggyőződve róla, hogy a pályázóm sikeresen tudná képviselni a céget, ezért nem vették fel. Egyáltalán nem a technikai tudásán múlott.

Milyen gyorsan jön visszajelzés az interjú után?
Interjú után mindig (!) beszélek a pályázóimmal, lehetőleg rögtön mikor kijöttek amíg még friss az élmény. Ebből aztán – és ebből sose csinálok titkot – küldök egy kis összefoglalót a kliensemnek is. Szeretik ismerni a pályázó véleményét az interjúról és róluk. Általában ilyenkor – ha röviden is -, a kliens is visszajön valami infóval. Ha a személyes interjú után egy-két nappal nem jön valami visszajelzés, akkor az sajnos általában már veszett fejsze nyele. A kedvencem, amikor a kliens előbb jön infóval minthogy a pályázóm véleményét egyáltalán ki tudtam volna puhatolni.

Mi volt a legrosszabb visszajelzés amit valaha adnod kellett volna és nem a tudást illette?
Bármennyire gondolkodom nem ugrik be semmi ilyen. Általában már irányunkba is elég diplomatikusak. Olyan volt, hogy a HR-es egy smiley-jel kíséretében megkért, hogy finoman adjam tovább a véleményét. (Pedig nem volt durva.)

Viszont feltettem a kérdést a kollégáimnak is (utólagos engedelmeddel) és olyan sztorizás kerekedett belőle, hogy nem győztünk nem hangosan nevetni. Egy kollégám pályázójának két interjúja volt egy nap és mindkét helyről azt a visszajelzést kaptuk, hogy az ipse alkoholistának tűnt: izzadt, kicsit szétszórt volt, stb. A kollégámnak fel kellett tennie a kérdést a pályázó felé, hogy adott esetben vállalna-e orvosi kivizsgálást, ám a delikvens kiakadt a “vádakon” és visszautasította a dokit. Ezek után a kollegám előadta az egyik cégnek, hogy a pályázó nem alkoholista, csak sietett, izgult és hogy más cég pozitívan érdeklődik utána.
A végeredmény: a kliensünk felvette és az illető azóta is ott dolgozik. (Az, hogy alkoholista-e nem derült ki…) Így kell ezt kérem csinálni!

Túlélted, gratulálok!

Ha minden jól ment, akkor már valószínűleg úgy ülsz a repülőn hazafelé, hogy tervezgeted a költözésedhez szükséges dolgokat.
Ha igazán szerencséd van, akkor már egy konkrét ajánlattal a kezedben teszed mind ezt. De mit is jelent az ajánlat?

Mit tartalmaz az ajánlat?

Magukat komolyan-vevő cégek esetén az ajánlat egy amolyan szándéknyilatkozat, amit papíron meg is erősítenek. A legtöbb helyen azonban szimplán egy ígéret, hogy irányukból nincs semmi akadálya a szerződés megkötésének az adott pozícióra a megbeszélt juttatásokért. Sokszor annak közlését, hogy van-e ajánlat vagy sem, a fejvadászra bízzák.
Csatornától függetlenül innentől már csak Rajtad áll, hogy elfogadod-e vagy sem.
Bognár Kata
Az ajánlattétel után mennyi közöd van a többi eseményhez?
Nem sok, maximum csak kommunikációs csatorna maradok a két fél között. Ha igény van rá, megvitatom az ajánlatot a pályázóval az ő szemszögéből nézve. Ha kell, megvitatom a pályázót a klienssel. Nem titok, itt már kifejezett célom a dolgot pozitív irányba terelni (elvégre a finish-ben vagyunk), de igazából szavam már nincs.

Mennyire tartod a kapcsolatot az elhelyezettjeiddel? Érdekel a sorsuk?
De még mennyire, hogy érdekel! Van persze, aki eltűnik a szemem elől, de nagyon sok pályázóm van, akivel a mai napig megvan a jó kapcsolat, akár én helyeztem el, akár nem. Olyan is akad, akitől már többet megtudtam a kliensemről, mint magától a cégtől. Ez egy szuper dolog, főként a jövőbeni pályázóimnak; arról a cégről tényleg alapos infókkal fogok tudni szolgálni a jövőben!

Elfogadom! Mi történik ilyenkor?

Ha még az interjú közben megtörténik ez az egész folyamat, akkor sokszor ott helyben a kezed alá tolják a szerződést.

Ha azonban csak az után, hogy hazarepültél, akkor egy szép paksamétában küldenek Neked mindenféle aláírandót és kitöltendőt. Ezeknek a száma cégenként változik. Nekem például EÜ kérdőívet, titoktartásit, meg minden nyavalyát ki kellett töltenem és aláírnom.

Szerződés

A szerződés egészen átlagos. Mikor kezded a munkát, mik a kötelességeid, mi a munkaköröd, mi a munkaidő, mennyi szabadságod van, relocation package, stb.
Ezzel nincs más dolgod, mint átnézni, mély levegőt venni és aláírni majd postázni.

Gratulálok, ideje elkezdeni pakolni! :)

Van pár témakör amit még nem érintettem és fontos kiemelni:

Juttatások

Legtöbb permanens álláshoz különféle juttatások tartoznak. Alább egy lista a legáltalánosabbakról. Az, hogy mit ajánlanak meg Neked, az cégtől függ.
Ezen tételek minden esetben a fizetésed FELETT értendők, hozzáadódnak.

  • Részvény

    ha a tözsdén van a cég, akkor sokszor motivál örökös részvénytulajdonnal.
  • Bónusz

    minden cégnél van, és sávos. Minél nagyobb beosztásban vagy, annál nagyobb a bónusz százalék. Sima fejlesztőknél ez 10-20%, senioroknál 20-30%, feljebb meg akár 50-60ig is mehet. A szám azt jelenti, hogy a pénzügyi év végén az éves fizetésednek a hány százalékát utalják át jutalomként pluszban. Fontos tudni, hogy az összegen hatalmas (közel 50%) adó van
  • Private healthcare

    a cég biztosít téged (néha a családotat is), aminek keretében megadott magánklinikákra tudsz menni a biztosítás oltalma alatt. Ez például nekem egy £700-os endokrinológiai vizsgálatot jelentett ingyen, az ország legnagyobb szaktekintélyénél.
  • Autó hozzájárulás

    minden hónapban adnak benzinre igen jelentős összeget. Ha nincs autód, akkor KPban a közlekedésre.
  • Bérlet

    kifizetik a bérleted.

Relocation

Sok helyen van olyan rendelkezés, hogyha X mérföldön kívülről vesznek fel valakit, akkor adott limitig állják a költözéssel járó költségeket.
Érdemes rákérdezni az ajánlat elfogadása előtt erre és ennek a körülményeire.
Nekem például azzal a feltétellel ajánlottak egy szebb összeget ha 1 hónappal korábban tudok kezdeni. Elfogadtam.

Bónusz beszámoló

Egy névtelenséget kérő olvasónk osztott meg velünk egy történetet az előző cikk után, ami talán segít színezni a képet a fent elhangzottakkal egyetemben. Íme:
Anonymous
Valójában sosem kerestem állást külföldön, se Angliában, se máshol. LinkedIn-en három-négy éve folyamatosan megtalálnak fejvadászok, a legtöbb Angliából. Nem reagáltam rájuk, egészen 2011 novemberéig, amikor az életem eléggé a feje tetejére állt és nézzük meg milyen egy interjú Londonban alapon az egyikre válaszoltam. Az önéletrajzom elküldése után egy-két nappal volt a telefonos interjú, elég egyszerű szakmai kérdésekkel, majd megkérdezték kimennék-e egy személyes interjúra. Igent mondtam, kivettem egy nap szabadságot és reggel mentem, este jöttem.
Az interjú nem volt túl nehéz, négy emberrel beszéltem, egy Senior Developer-rel és a leendő Team Leaddel, az ő főnökével és egy HR-es hölggyel. Még aznap este ajánlatot tettek, egy londoni mércével is tisztességes számmal. Akkor nemet mondtam.

Eljött 2013 eleje, ismét egy nagyon nehéz évvel a hátam mögött jött egy újabb megkeresés, ezúttal Spanyolországból. Erre pusztán azért válaszoltam, mert el tudtam képzelni magam a spanyol tengerparton henyélve munka után. Ez az interjú eddigi legrosszabb élményeim egyike volt, annak ellenére, hogy egy hosszú hétvégét fizettek. Háromszor egy órás telefonos kör volt, ahol sokszor ugyanazokra a kérdésekre kellett válaszolnom. Ezt még megelőzte egy három órás teszt, amit még otthonról csináltam meg, majd jött a kinti egész napos interjú, ahol a négy interjúztató emberből három kifejezetten ellenszenves volt és ráadásul ahogy utána érdeklődtem, kb évi 50 000 EUR bruttó fizetés lett volna az ajánlatuk. Már a kinti személyes interjúk alatt eldöntöttem, hogy nemet fogok mondani, szerencsére nem kellett, mert úgy tűnik az ellenszenv kölcsönös volt, nem tettek ajánlatot, "differences in coding style" indokkal. Semmi gond, köszi a hosszú hétvégét :)

Ekkor viszont már annyira benne voltam, hogy egy angol fejvadásznak válaszoltam, aki kapásból négy interjút is elkezdett szervezni. A telefonos interjúkat letudtam otthonról, megvettem a repjegyet, hogy pár napot Londonban töltsek és letudjam őket. A fejvadász azonban valahogy nem állt a helyzet magaslatán, szerda este indultam volna és addig még egy interjút sem sikerül megszerveznie. Írtam a korábbi cégnek, akiknél 2011-ben már sikerrel jártam és megkérdeztem, van-e esetleg valami lehetőség náluk. Szerencsére volt, még aznap megtörtént egy újabb telefonos interjú és pénteken, amikor már kint voltam, egy újabb személyes találkozó. Ugyanazokkal az emberekkel beszéltem, az eredmény is ugyanaz lett, de ezúttal elfogadtam az ajánlatot.

Egy hónapos felmondási időm volt otthon, július másodikán volt az első munkanapom Londonban, azóta is itt dolgozom, most már próbaidőn túl és nem Senior Developer pozicióban, mint aminek felvettek, hanem előléptettek Technical Architectnek. A szállást még otthonról intéztük el, szerencsénk volt, mert egy ismerős hazaköltözött és azt a lakást, amit ő bérelt sikerült kivennünk, kaució nélkül ráadásul. A lakás két hálószobás, 1 050 fontot fizetünk érte. Greenwichben van, a környéket nagyon szeretjük és 30 perc alatt vagyok bent a munkahelyen.

A fizetésből nagyon szépen kijövünk ketten, minden hónapban sikerül félretenni valamennyit, úgy hogy azért eljárunk mindenféle helyekre, eszünk-iszunk rendesen. Kultúrsokk, honvágy részemről egy szemernyi sincs. Szerettem Magyarországot vagy Budapestet, szerettem otthon élni - ebben nyilván sokat segített, hogy szerencsére a fizetésem is nagyon jó volt - és ez az érzés továbbra sem változott. Ami nagyon más itt kint, az hogy úgy érzem több a lehetőség, biztosabbnak érzem a jövőmet. Sokszor megfordul a fejemben, hogy hol tartanék, ha 2011-ben igent mondok.

Előzmények

Hogyan tovább?

Remélhetőleg ezután a két bejegyzés után egy kicsit tisztább képed van arról, hogy miképpen indulj neki életed talán egyik legnagyobb kalandjának. Tudom, kicsit hosszú, de már régóta érett. Lesz még 3+1 fejezet, amikben kitérünk a következőkre olyan emberek segítségével, akik első kézből tudnak hasznos tapasztalatokat megosztani:
  • Kiköltözés, lakásvadászat, telefon, internet, számlák, szükséges papírok, elintézési módok, hasznos tippek az egyébként nem triviális új élet kezdéséhez
  • Integráció, kultúra, mit szabad?, mit tilos?, miképpen működik itt a szakma és a szakmán kívüli élet? Mennyibe kerül a minden és milyen egy átlagos IT-s élete?
  • Költözés családdal, kisgyerekkel. Mik a lehetőségek, költségek és miképpen lehet a legjobbat kihozni a helyzetből?
  • Bónusz: szakmai események: hol találod őket?, mik vannak?, mik a szokások?, hova érdemes menni?

Kérdezz!

A tartalmat leginkább a személyes és baráti kör tapasztalata vezérli. A sorozatot viszont Nektek készítjük! Ha szeretnétek bármilyen, az ittléttel, költözéssel vagy munkakereséssel kapcsolatos kérdésre választ kapni, akkor írjátok azt meg a meza+utikalauz@meza.hu címre, mi pedig válaszolunk rá.

Hasznos volt?

A cikksorozat mindenféle anyagi motiváció nélkül készül. Amit "nyerünk" belőle az felkészült pályázók, és jó szakemberek akikkel együtt tudjuk megváltani a világot itt, Londonban.
Mivel a tartalom eléggé hosszúkás és néha jobb az ilyet a buszon, metrón vagy vonaton offline olvasni, ezért könyv formájában is kiadjuk a tartalmat.

A könyv leanpub oldala

A "könyv" ára jelenleg 0.99 USD, de ingyen is meg tudjátok szerezni, ha alkalmazzátok a "belevagok" kupon kódot.

Sok sikert az állásvadászathoz!

5 comments :

  1. nevtelenseget kero olvaso, hihi :)

    ReplyDelete
  2. Jó a cikk! Tesztelői állás van kint?
    Egy újabb névtelenséget kérő olvasó. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mindig van hely az IT-ban :) Sokkal egyszerubb munkat talalni, mint otthonrol gondolna az ember :D

      Delete
  3. én ma 5. napja keresek webfejlesztő állást itt kint (nem London), eddig két cégnél interjú, egyik második körig is jutott, másiktól csak a fejvadász mondta hogy elégedett volt a cég és jövő héten második kör. Ajánlat még nincs, elég izgalmas, és akármennyire könnyű mondani hogy csak lázán. megvalósítani nehezebb:) első interjú első 5 perében azt is elfelejtettem angolul amit tudok, ennek ellenére visszahívtak.folyt köv..

    ReplyDelete
  4. Nagyon jó és összeszedett cikk. Élvezet olvasni!
    Köszönjük, hogy ilyen körültekintően foglalkoztatok a témával.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.